Saya tak rajin untuk menuntut ilmu seperti Saidatina Aisyah, saya tak selembut Saidatina Khadijah, saya tak setaat Saidatina Fatimah . Tapi tak mustahil untuk saya dan ' anda ' cuba untuk jadi seperti mereka. InsyaAllah.| Jangan sesekali kita lupakan Al-Quran, takut nanti Al-Quran lupakan kita, siapa nak tolong kita di akhirat kelak? | Doakan mereka yang sedang berjuang mati-matian di Palestin sanaa, insyaAllah sama-sama kita berdoa. | A true dreamer is the one who will never stop dreaming and works very hard to make their dream comes true...
Thursday, 19 January 2017

Cerita Hantu UKM : Bas Hantu Sem 1

Hyep assalamualaikum !

Mueheheh. Malam-malam macam ni sejuk pulak tu dahla malam Jumaat kan macam sesuai ja nak cerita hantu. Cerita yang bakal Hana kongsi ni ialah kisah benar. Tidak terjadi pada diri Hana tapi rumet Hana. Rumet Hana ni macam innocent, baik ja. Jadi mustahil dia nak tipu. Lagipun kami boleh tahan rapat so boleh dipercayailah kesahihannya.

Pernah dengar tak pasal cerita hantu bas kat UKM ni? Kot yang jenis fanatik gila cerita hantu ni memang duk google pelbagai jenis cerita hantu kan. Kat UKM ni ada bas hantu. Waktu mula-mula kami masuk memanglah duk dengar senior cakap.

"Korang kalau dah pukul 12 lebih ke atas tu terserempak dengan bas lagi jangan pegi naik pulak. Tu bukan bas betul."

Duk dengarlah senior pesan cenggitu kan. Tapi Hana macam ek eleh ada ka bas hantu. Bila jadi kat rumet baru teruja nak percaya.

Ceritanya begini....

Malam tu, malam Jumaat. Rumet Hana ni namanya Ilaiha. Malam tu Ilaiha baru habis kelas silat. Depa punya kelas silat memang selalu habis lewat malam. Tapi kalau habis lewat malam selalunya depa jalan kaki ja jauh-jauh cemtu takpun tumpang kereta senior. Tapi malam tu dia dengan kawan-kawan dia jalan kaki cam biasa la. Memang jauh tempat depa berlatih silat dengan kolej kami. So jalan ramai-ramai ni kat tepi jalan dalam pukul 12.30 dan ke atas pada malam buta.

Bas UKM ni beroperasi dari 7 pagi sampai 11 malam. Selalunya bas terakhir jam 10.45 malam. Hana sendiri pernah naik bas terakhir. So memang taulah lepas daripada pukul 11 malam tu memang tadak bas dah. Tapi waktu depa duk jalan tu tiba-tiba bas ada bas lalu. Bas tu lalu ja tepi depa memang tak berhenti pun. Bas tu gelap ja dalamnya. Lampu pun tak bukak. Tapi memang ada pemandu lah. Ok bas ni gambarannya macam bas rapid tu. Lebih kurang bas rapid bas UKM ni. Kita boleh nampak sapa kat dalam dan nampak kerusi apa semua.

So waktu bas tu lalu depa ni memang tak pikir apa dah. Ha la depa pun taktau dah lewat mana lah pak cik bas nak berhenti kan. Jalan punya jalan lagi tiba-tiba ada satu bas lalu pastu berhenti tepi depa. Kali ni bas tu cerah. Dan ada penumpang. Ada dua tiga orang dalam tu. Depa pun dengan penatnya baru habis kelas silat memang tak pikirlah apa pun, yang depa tau waktu tu nak naik ja sebab dah penat sangat. * dan juga depa tak fikir langsung pasal hantu.

Orang pertama yang naik bas tu, kawan si Ilaiha ni. Dia pakai t-shirt kolej. Lepastu naik ja pak cik bas tu bukan main lagi tersenyum-senyum.

"Nak pergi kolej Zaba ye" kata pak cik bas,

Lepastu kawan yang tu angguklah . Lepastu Ilaiha pulak naik. Ilaiha berpakaian lengkap baju silat. Pastu pak cik tu cakap.

"Oh patutlah berani, budak-budak silat rupanya"

Dan seterusnya kawan-kawan silat semua naik bas. Memang depa sengih ja waktu pak cik tu cakap. Memang tak fikir langsung apa-apa. Cuma Ilaiha dah syak pelik dah awat pak cik bas ni kan.

Dalam bas tu, penumpangnya semua memang manusia la. Memang nampak macam manusia. Cumanya depa tu semua diam ja. Mata depa pandang depan ja tak beralih mana-mana. Tak pandang depan, pandang depa-depa yang budak silat nih. Memang tak pegang fon ka. Tak main fon. Tak sembang ngan kawan. Tak tengok luar tingkap ka apa macam kita selalu buat kalau naik bas. Pelik kan? Hanya pandang depan sambil tengok depa ni semua. PELIK.

Dan lagi pelik Hana terbayang tau gaya orang yang duduk dalam bas tu. Hana teka ja kat Ilaiha. Sorang lelaki cina duduk kat seat belah kanan. Dua orang perempuan bertudung duduk kat seat kiri. Memang betul ! Ilaiha cakap memang betul depa ni yang duduk kat dalam bas haritu. Hana pun taktau macam mana Hana boleh terbayang tepat macam tu.

So sambung cerita. Dah sampai kat simpang nak naik ke bukit kolej kami, pak cik bas tiba-tiba tanya.

"Korang taknak pergi FUU ke?" [FUU tu Fakulti Undang-undang]

FUU ni sebelum ke simpang kolej kami, nak pergi FUU jalan straight ja. Tapi yang peliknya FUU ni kalau ikut jadual bas pun kalau sebelum berhenti ke FUU memang akan lalu Kolej Zaba dulu baru pi FUU tapi taktau kenapa pak cik ni tanya macam ni.

Depa pun jawablah takmau pi. Depa dah penat sangat. Pastu pak cik tu cakap lagi.

"Ala yeke, pak cik ada barang nak kena angkut ni"

Depa pun tak pikir apa. Cuma cakap taknak ja. Lepastu depa tanya penumpang lain yang belakang tu. Ada sapa-sapa tak nak pergi FUU. Yang lain tu semua tak jawab langsung. Angguk tak, geleng pun tak. Cuma pandang ja depan. Pandang depa. SCARY KAN.

Lepastu pak cik tu pun naik ke kolej kami. Lepas depa turun dari bas tu yang peliknya rumet Hana dah syak dah. Kenapa penumpang lain tu tak turun, Sedangkan ni perhentian terakhir. Sebab kan dah nak dekat pukul 1, pak cik tu mesti dah nak berhenti beroperasi kenapa yang lain tak turun. Lepastu depa tak pikir just terus balik.

Esoknya baru rumet Hana si Ilaiha tu rasa pelik. Pastu dia pun ceritalah kat sorang budak kelas dia ni. Budak ni dulu asasi pintar kat UKM. Lepas ja dia cerita, budak tu terkejut. Dia tanya Ilaiha kenapa naik bas pukul 1 pagi cam tu. Katanya bas UKM kalau time macam tu bukan bawak orang, dia bawak benda lain. Katanya mitos UKM lah, memang ada bas beroperasi tengah malam buta macam tu tapi bawak benda lain. Macam bunian ka yang nak ke tempat-tempat lain. Bukannya bawak manusia. Huhuhu. Katanya lagi pasal ada cerita 7 perigi kat UKM ni dan cerita pasal perhentian bas ni salah satunya kat FUU. ERGHHH PATUTLAH PAK CIK TU NAK PI FUU.

Hana pun cakap kat Ilaiha, mesti pak cik tu sebenarnya dah janji dengan mana-mana benda tu ka kata nak pi amik kat FUU pastu dia takut terlambat haha. Lepastu sepatutnya bas tu tak berhenti selagi kita tak suruh berhenti, mungkin time depa berjalan tu ada benda yang tahan bas tu kot tapi depa yang pi naik sekali dengan benda tu. Sebab tu lah kot pak cik tu berhenti dan cakap beraninya haha. Macam kan bas first tak berhenti kan dahla gelap. Mungkin bas first tu dah penuh muehehe.

Okay tu ja setakat ni. Penatlah taip. Sorry tadak gambar. Nak letak tapi nantilah bila Hana amik gmbar bas UKM. Lupa nak amik haha. Moga terhibur muehehe.


Wednesday, 18 January 2017

Life universiti : Degree

Hyep assalamualaikum !

    Perhatian ! Post ini hanya untuk mereka yang berminat untuk tahu kehidupan degree di universiti sahaja. Bagi mereka yang terlintas dalam fikiran 'eleh aku dah lama masuk degree dia baru nak hapdate life dia' sila beredar huehue.

Okay nak cerita apa nih? Em life universiti? Hampa yang budak asasi, budak diploma, mesti dah tau dah kan lide universiti macam mana. Buat apa ja kan. Tapi sebenarnyalah ada kelainan life waktu degree dengan asasi, diploma. Kenapa tak sebut matrik? Sebab matrik bukan universiti? Tak boleh nak kait pun sebenarnya. Hana sendiri bekas matrik kan, memang lain lah. Lain sangat.

Sebenarnya dulu, Hana minat sangat nak masuk U. Sebab dulu waktu kecik-kecik Hana suka sangat drama malam-malam tu. Drama Dunia Baru kat TV3 tu. Cerita pasal budak-budak life universiti. Memang menarik ah bila tengok.

Ingat nak selit gambar drama tu kat atas ni tapi pelakon-pelakon yang dulu semua, hmm nak jaga aurat haha lagi pun mostly semua pelakon tu dah bertudung alhamdulillah so kalau hampa rasa nak tau drama apa tu bolehla google.

Waktu Belajar

Kat universiti ni atau lebih tepatnya kat UKM ni kalau subjek wajib fakulti, dia dah tetapkan jadualnya. So hampa tak bolehla susun. Tapi macam subjek 'citra' kat UKM ni ada subjek citra ni kononnya macam subjek kokurikulum lah kiranya. Ada kelas bahasa ka apa ka. Yang tu hampa boleh susun sendiri nak bila. Boleh pilih time . Rasanya memang lain universiti pun sama ja. So macam kalau hampa ni jenis yang pemalas bangun awal pagi, bolehla susun jadual kelas petang-petang. Tapi kalau jadual dah tetap tak bolehla ya.

Ha study untuk kuiz ka revision untuk exam ka semua tu terpulang pada diri masing-masing. Dulu kan, kat matrik waktu dah fixed, balik kelas ja malam tu mesti buat assignment takpun tutor. Tapi kat universiti ni masyaAllah, no one cares. Hang nak tidur ka, hang takmau buat kerja ka bukannya kena hantar pun. Macam Hana, kami punya lecturers jarang bagi assignment suruh hantar. Ada pun dia mintak buat ja nanti bincang dalam kelas. Tapi macam biasa lah, who cares. Aduh !


Ponteng Kelas

Kat U, ikut suka lah hang nak mai kelas ke dak janji tak lebih percentage yang dia amik kira untuk CGPA tu. Tapi kan, kat kelas kami nih satu kuliah Fizik ni lebih kurang 30 orang lebih ja jadi sapa takmai tu macam lecturer kenal lah. Sebenarnya, kalau nak ponteng tu nasihat Hana pandai-pandai lah guna alasan yang baik. Mungkin haritu hang memang betul-betul barai ( serabut ) ka, memang takleh masuk pun kalau study, bolehla jugak takpi kelas. Ni kalau hari-hari memang pemalas taktau lah nak kata apa.

Tapi mostly lecturer kan, dia suka bagi kuiz time hang tak mai kelas. Ha nasiblah ! Dahla kuiz tu penting untuk carry mark.

Hana sepanjang sem 1 ni tutorial dua kali ja Hana pernah ponteng ( jujurnya ) Haha. Tutorial maths. Tahniah lah buat sesiapa yang sangat suci tak pernah ponteng kelas. I've told you kan, Hana ni bukannya jenis budak-budak suci sangat. Hana macam budak biasa ja. Bagi Hana sekali dua perlu kot untuk hilangkan stress. Tapi waktu Hana cuti sakit, time tu lah lecturer suka sebut nama Hana panggil suruh jawab soalan Mekanik. Cis. huehue


Carik Pengalaman

Hana duduk universiti nih kan, setakat ni pengalaman yang Hana dapat banyak melalui badan dakwah yang Hana join iaitu PEMBINA. Yezza, sapa yang berminat nak tau lebih lanjut pasal PEMBINA sila lah pm tepi. Banyaklah pengalaman Hana dapat sepanjang satu sem. Apa yang kita perlu tau, hidup dalam universiti ni bukanlah hanya semata-mata BELAJAR. Pleaselah minda tu tolong berkembang sikit. Time hang duduk kat universiti ni lah hang kena carik platform untuk hang kerja ka, berdakwah ka, carik connection baru dengan orang besar-besar ka. Time ni lah! Hana nasihat ni untuk kawan-kawan yang dah masuk uni jugak ye, Hana tau ada antara hampa yang asyik belajar ja. Tapi tak cuba carik pengalaman baru. Nanti masuk kerja, orang bukan nak tengok pointer sangat, orang tengok pengalaman kita. Secacara generalnya, orang yang banyak pengalaman ni soft skills dia baguih.


Ni gambar time Hari Keluarga Isma. Dapat makan free oiii. Banyak pulak tu.


Setakat ni Hana sangat seronok duduk universiti. Alhamdulillah sebab kalau pandai carik kawan, pandai bergaul dengan orang. Kita takkan ada masalah. Kadang masalah tu berpunca dari diri kita sendiri. Susah sangat nak bergaul dengan orang lain sebab kita terlalu nak sangat orang ikut cara kita.  Well, duduk uni ni rasa macam takmau balik rumah actually. Sebab duduk rumah dah tadak apa nak buat. Tapi fikir baliklah, kita ada mak bapak kat rumah. Kena balik jugak tolong apa yang patut. Jadi anak yang baik ya anak-anak sekalian. Kadang kalau nak balik sangat tu sebab malas belajar huehue teruk betul.



Inilah kuliah kami. Ramai lelaki hergh. Sebab fizik kan.

Cakap pasal ada tak pengalaman terlanggar orang pastu buku berterabur pastu bertentangan mata macam dalam drama tu oh ya Allah NO. Hana tak experience benda-benda tu. Hergh tolonglah. Tapi memang dalam kelas Hana budak lelaki yang Hana macam bolehla sembang just Edwin, and he's an indian guy. Hana tak sempat pun nak experience tu setakat ni sebab Hana garang tau haha. Depa takuit ngan Hana. Ha la kena lah garang nak jaga ikhtilat kan. Tadak maknanya nak belajar sekali apa semua. .T.T



Inilah barisan akhawat dalam usrah Hana. Semua baik-baik belaka alhamdulillah moga istiqamah.

Ohya , masuk sini Hana ada seorang sahabat yang sangat Hana sayang nama dia Hadirah. Tapi banyak sebenarnya gambar Hana dengan dia malulah nak share kat sini. 


Dan inilah akhwat Pembina Daerah Hulu Langat. Ha semua ni hebat-hebat belaka ni subahanAllah. Memang akhlak apa semua terbaik aceywah cam nak promote pulak akak-akak ni kat hampa eh.


Okaylah tu ja. Kalau nak tanya apa-apa sila komen ya.

p/s nanti Hana cerita pasal cerita hantu UKM muehehehe.