Saya tak rajin untuk menuntut ilmu seperti Saidatina Aisyah, saya tak selembut Saidatina Khadijah, saya tak setaat Saidatina Fatimah . Tapi tak mustahil untuk saya dan ' anda ' cuba untuk jadi seperti mereka. InsyaAllah.| Jangan sesekali kita lupakan Al-Quran, takut nanti Al-Quran lupakan kita, siapa nak tolong kita di akhirat kelak? | Doakan mereka yang sedang berjuang mati-matian di Palestin sanaa, insyaAllah sama-sama kita berdoa. | A true dreamer is the one who will never stop dreaming and works very hard to make their dream comes true...
Friday, 22 March 2013

New life.

Hyep assalamualaikum.!

Kringgg. Jam locengku berbunyi tepat pukul 5 pagi. ( sebenarnya kejap pukul 5 kejap pukul 5.30 ) Hihihi....


Ok. Itu pendahuluan untuk cerita hidup Hana yang baru. Bangun awal dengan badan yang telah rehat selama 4 jam alhamdulillah. Itu dah cukup memadai bagi Hana. :) Cerita tentang hidupku, kian berubah hari demi hari. Cerita kehidupan pasal dulu dah lain dari sekarang. Sekarang semuanyaa baru. Sekolah baru. Kawan baru. Cikgu baru. Suasana baru. Tempat baru dan perangai manusia yang belum sepenuhnya kita kaji dapat ditafsir sedikit demi sedikit bila ada kat tempat baru. 


' SO, MACAM MANA SEKARANG NI ??
Soalan favourite. Ramai yang bertanyakan soalan ni kat Hana. Apa yang Hana mampu jawab. 'OK'.. 'BOLEHLA'...'KRIK KRIK'... Sebenarnya alhamdulillah, okay ja. Awal-awal tu memanglaa asyik nangis jaa kan, tapi sekarang bolehla. Macam kawan-kawan cakap, alah mula-mula jettew. Wuut2.

Blok aspuri yang baru. Haa Hana duk blok ni. Alhamdulillah :)

Hana nak share serba sedikit kehidupan seharian Hana sebagai pelajar asrama. Kalau uolls nak tahu, meh baca meh. Bagi yang taknak tahu, tengok gambar pun best jugakss. Alah Hana tak cerita panjang mana pun heh. Hewhew.

Pagi-pagi bangun pukul 5.30. Siap-siap nak ke surau untuk solat Subuh berjemaah. Tapi Hana suka pakai baju sekolah terus ke surau lepas tu lepas solat dah memang tak naik dorm dah. Malas nak buat kerja dua kali. Surau sebelah aspura, jadi kalau nak pergi solat tu memang dok dengarlaa macam-macam bunyi kat aspura.

'Woi, bangun woii ! '

' Bangun, bangun, bangun harimau bangun...'

Honestly Hana cakap, budak-budak lelaki sekolah Hana memang liat nak bangun tidur rasanya sebab kalau sampai kat surau tu memang nampak dua tiga orang ja manusia yang berjantina lelaki. Yang lain semua taktau duk tengah buat apa. Tak muncul-muncul pun. Lepas dah nak masuk rakaat yang kedua tu selalunya baru dapat rasa sekumpulan manusia memenuhi ruang saf.. -.-'



Lepas tu macam biasa pergi sekolah. Ya SEKOLAH. Cikgu-cikgu pun ramai yang dah kenal Hana, alhamdulillah. Theoulls cakap Hana budak cakap banyak sebab tu theoulls kenal iolls. Hihihi. Mana taknyaa, Hana suka tanya cikgu soalan yang bahagia. Ngeh ngeh.

' Assalamualaikum cikgu, cikgu sihat ? '... 'Cikgu, harini cikgu bahagia takk? Hihihi'

Hana jamin 99.9% kalau hampa tanya cikgu soalan tu hari-hari confirm cikgu meluat + kenal hampa. Kekeke. Seterusnyaaa, balik-balik sekolah macam biasa makan, pastu prep. Waktu prep =-= . Hana rasa paling banyak Hana habiskan masa untuk berangan. Hana taktaulaaa kejadahnyaa otak Hana nih. Ikut mood ja boleh buat hw. Huhuhu sebab Hana selalu habiskan hw bila time prep malam. Waktu tu memang menhadap buku sambil minum milo. Kadang-kadang Hana melilau kat bilik study tu nak dapatkan mood. Hewhew.

Mentang-mentanglaa Hana duk kat ujung sekali, hewhew Hana buat semak bila cuti. :D

Basuh baju, sidai baju?? Waktu malam-malam lah menjadi waktu yang sesuai bagi Hana untuk buat semua tu. Selalu malam-malam dalam pukul 12 tu memang kat belakang toilet tu hampa akan nampak Hana Shuhada. Belakang toilet ada ampaian. Haa kat situ memang time-time tu Hana jela yang duk situ. Kadang-kadang ada hari orang lain pun ada jugak tapi selalunya Hana jela berseorangan kat situ. Izzat ada pesan, jangan duk berseorangan tambah lepas baca Al-Mulk. Tapi tapi Hana nak buat bila lagi kerja-kerja tu kalau tak waktu malam? Huhu.

Haa, macam tu laa hari-hari Hana kat sana. Kat sana, seniority tu masih ada dan nak kata kuat tu, bolehlaa. Sekolah Hana ada tasik dan kata cikgu, tasik tu malam-malam bunian duk bermandi manda. Ngeh ngeh ngeh. Menakutkan. -.-

#Alhamdulillah apa-apa pun Hana bersyukur jalan ni yang Allah tentukan. Hana suka. :) By the way, tahniah kat kak Hanna ! 7A 2B pun kira perghhh lettew. :)

2 comment:

Nurul Amanina said...

heee, baru tahu Hana ni banyak mulut rupanyaaa. takpe, banyak mulut lg bagus dr takdak mulut. kekekeke xp

johan sukipli said...

nampak bagus tulisan ini,sangat inspiring...




cobalah tengok sekejap wek saya hostingbintanglima.net