Saya tak rajin untuk menuntut ilmu seperti Saidatina Aisyah, saya tak selembut Saidatina Khadijah, saya tak setaat Saidatina Fatimah . Tapi tak mustahil untuk saya dan ' anda ' cuba untuk jadi seperti mereka. InsyaAllah.| Jangan sesekali kita lupakan Al-Quran, takut nanti Al-Quran lupakan kita, siapa nak tolong kita di akhirat kelak? | Doakan mereka yang sedang berjuang mati-matian di Palestin sanaa, insyaAllah sama-sama kita berdoa. | A true dreamer is the one who will never stop dreaming and works very hard to make their dream comes true...
Sunday, 20 January 2013

Permata Pintar.

Hyep assalamualaikum !

Esok secara rasminya, Zafirah akan diiktirafkan sebagai pelajar Teknik Tunku Abdul Rahman Putera which means esok dan hari seterusnyaa jugak I'll be absent from twitter, facebook and blog =) So if Im not around, don't ask me whyy!! *sapalaa jugak en nak carik Hana. Hihihi

Oke, harini Hana nak share something kat uolls. Korang pernah dengar tak about 'Permata Pintar' ??? I bet ada antara uolls yang pernah dengar dan ada yang memang tak tahu langsung apa itu permata pintar. Ok then, let me tell uolls pasal benda nih. Hana bukan nak promote ke apa ke, but kalau korang nak future yang cerah, just stay there and read my entry =)

Alright, what is Permata Pintar?

'Macam pernah dengar ahh, yang ujian pelik-pelik tu kan.. '

'Kejadah apa tuuu? O.o'

As far as I know and benda ni atas my own research laa kan. Permata Pintar ni bagi yang tahu, people will say 'ohh ujian IQ tu ehh' Yes it is but ia bukan sahaja ujian IQ semata-mata. Ujian ni akan dijalankan setiap tahun melalui webnyaa yang tersendiri,  http://www.ukm.my/permatapintar/index.php/bm/ from awal February until bulan May if Im not mistaken. Ikutlaa setiap tahun dia nak bagi tarikh bila sampai bila uolls boleh buat exam tuu. Permata Pintar ni bawah UKM if im not mistaken and ujian ni sangat susah except for those who're really rajin to think and think and think. Ok enough.

Taken by me (TBM). Yesterday at The Mesyuarat PIBG. 

Exam ni bila uolls dah habis buat then dia ada saringan untuk ke ujian seterusnya iaitu UKM 2. Yelaa nama ujian tu ujian UKM 2 lee. Yang first tadi tu mula-mula ujian UKM 1. Ujian yang first tadi tu korang duk umah relaks-relaks bukak laptop atau komputer dah boleh jawab tapi untuk ujian seterusnya uolls kena buat ujian tu kat sekolah lain. Depand laa mana-mana sekolah diorang nak kasi korang buat exam kedua ni. Haa bukan senang nak lepas ujian pertama, so kalau korang ditawarkan ke ujian kedua tu kira Alhamdulillah laa, rezeki kan. Haa lepastu ujian kedua pun susah jugakk nak lepas.

Kalau korang dapat melepasi ujian kedua tu, korang akan ditawarkan untuk ke Program Perkhemahan Permata Pintar at UKM, Bangi. Haa, kem ni selalu diorang buat dalam bulan 11 bila start cuti sekolah tu. Haa kat sini adalaa diorang buat apa-apa aktiviti yang menarik kat uolls. Haa, bila dah ada kat sini, bagi pelajar form 3, uolls akan diberikan ujian untuk ke sekolah Permata Pintar ni haaa. Hana lupa nak bagitahu, students yang boleh amik exam ni daripada umur 15 ke bawah jee. So bagi yang pass untuk exam masuk ke sekolah ni, memang untuglaah korang.

Dewan makan diaa. Macam pi dinner hotel jaa. Perghh. *jelly belly* (TBM)

Sekolah Permata Pintar ni sekolah special. Yeaa, special laa sangat~ Kekeke nampak macam jealous je kan Hana nii. Yelaa Hana buat exam tu tak lepas :P Sekolah ni memang kalau nak cakaplaa kan, budak-budak pandai jee. Memang gred diorang punya exam pun tinggi-tinggi. Jadi bila dah sekolah kat sini, jadilah budak yang rajin belajar, kalau setakat belajar last-last minute tuu haa habislaa korang. Bagi students yang pandai, diorang akan hantar ke US, California dan sebagainya. Perghh sila nganga luas-luas. Caihh. Bagi yang tak dapat keputusan yang perghh dalam SPM, diorang still duduk dapat masuk UKM so diorang takyah risau laa en. Untunglaa.

My family.Cantik sekolah diaa =) Hana takda keke. (TBM)

Sekolah ni macam universiti. Fon, laptop, PSP, gadget-gadget kejadah semua tuu memang dibenarkan bawak. So takyah risaulaa uolls yang anak manjaa ni. Keke, nak call mak hari-hari pun tak kisah. =3 Apa yang Hana nak cakap kat sini, bagi korang yang baru tahu or memang dah lama tahu, buatlaa sungguh-sungguh untuk masuk jadi anak-anak Permata ni. Haa especially for muslims yang berbangsa Melayu, korang harumkan nama Islam dan nama anak Melayu dalam kejayaan haa. Hana dah tak boleh join exam ni because dah dua kali Hana try still tak berjaya.

Macam mana Hana tahu nii? Jyeaa, my brother is one of the Permata's students =) He told me everything so jangan lepaskan peluang yang ada nii. ^_^ Macam promote pulak. HAHA memang pun, nak suruh anak-anak Melayu ni bangkit dan amik peluang ni selagi uolls mampu. Pejuangkan Islam dengan kejayaan ilmu yang ada.

#Perghh panjang mempromote. Ade gaji tak abang hoii? Kekeke.

NOTIS BARU UPDATED ON 13/2/2017 : banyak peraturan baru yang dah ditetapkan dalam PERMATA PINTAR, jadi jangan terkejut kalau post Hana lain daripada yang korang akan alami nanti ye.

8 comment:

shafira aida said...
This comment has been removed by the author.
Amanina said...

pernah dengar pasal permata pintar ni, tapi tak tahu sedetail ni. mihmih. mesti genius abang Hana kan :D

Hana said...

Kak Shafira : Hoho Hana dah form 4, can't sit for that exam already >_<

Kak Amanina : Hehe ni Hana tengah cerita cukup detail dah nih, keke. Taktaula dia genius ker tak. Rasa macam tak jaa. HAHA. ^^

johan sukipli said...

good luck, nampaknya permata pintar bagus, pasti pintar nak main Poker Facebook

Speedy King said...

Haha , sampai sini sebab lepas ujian UKM 1 ;3 wow , syok gak eh . Hrmm , kalau begini ukm 2 buat dengan full fokus ! hihi

Hana said...

@SpeedyKing Good luck then !

Badrul Amin said...

sekolah permata pintar ni ada spm tak??
sbb ada orang ckp skolh ni x da spm.

Hana said...

@BadrulAmin ada spm