Saya tak rajin untuk menuntut ilmu seperti Saidatina Aisyah, saya tak selembut Saidatina Khadijah, saya tak setaat Saidatina Fatimah . Tapi tak mustahil untuk saya dan ' anda ' cuba untuk jadi seperti mereka. InsyaAllah.| Jangan sesekali kita lupakan Al-Quran, takut nanti Al-Quran lupakan kita, siapa nak tolong kita di akhirat kelak? | Doakan mereka yang sedang berjuang mati-matian di Palestin sanaa, insyaAllah sama-sama kita berdoa. | A true dreamer is the one who will never stop dreaming and works very hard to make their dream comes true...
Monday, 17 December 2012

Beza kita dengan orang lain.

Hyep assalamualaikum !

Result PMR- 2 DAYS ...

Orang selalu cakap kat kita. ' Tak payah dok tengok orang lain, tengok diri sendiri tu. ' Ada jugak orang cakap. ' Jadi diri sendiri, buat apa nak jadi orang lain? ' For me, apa yang dikatakan tu semua ada benarnya, tetapi tak semestinya yang benar itu tak salah. I mean, setiap benda yang kita benarkan sometimes ada salahnya except apa yang Allah kata benar tu benarlaa memang tak dinafikan lagi. What Im trying to say is, Hana tak sokong sangat ayat-ayat yang Hana pink kan tu.

Hana nak tanya. Adakah setiap perbuatan yang kita lakukan itu benar? Adakah setiap perkara yang kita dah lalui itu cukup sempurna untuk dicontohi oleh orang lain? NO. Ini bermakna, kita ini tidak sempurna. Bila tak sempurna, apa perlu kita buat? BERUBAH. Yes for sure, we will change ourself to be a better person, change to have a better life. Dengan sapa kita nak mintak tolong untuk berubah? Pastinya kita carik orang yang lebih baik daripada kita dan nak tiru cara orang tu supaya kita dapat berubah menjadi lebih baik sama macam orang tu. Tak semestinya kalau kita meniru, kita salah, meniru kadang kala merupakan suatu perkara yang baik tapi kalau meniru waktu exam tu dah mintak dosa tu. :P

Jangan takut untuk berubah. Bila berubah, bukan bermaksud kita tak jadi diri sendiri. ;)

Ok, kejap-kejap. Kenapa Hana tulis cenggini. Ade motif takk? Yes for sure ada reason Hana berkata-kata. Beza kita dengan orang lain? Uolls perasan tak? Orang yang Hana maksudkan Hana tak tahu sapa tapi ini berdasarkan my own research. :D Bila kawan kita cerita kat kita apa diorang buat, mungkin kebaikan yang diorang buat saja nak cerita and takda niat pun nak riak. Apa reaksi kita??

Si Nyet nyet : Saya buat kelas tuisyen kat adik-adik saya harini. :D

Si Nyot-nyot : Amboii, dah cukup hebat laa tu? :P

Si Nyit-nyit : Wah, bagus kau nyet-nyet, bukan senang nak carik orang yang suka berkongsi ilmu zaman sekarang. teruskan usaha kau ya nyet nyet. :D

Nampak tak? Kebanyakannya antara kita sekarang seperti Si Nyot-nyot yang lebih suka perli kawan orang lain termasuklah Hana nih. Haa, Hana akan cuba ubah, same goes to korang, kita kena ubah cara kita supaya orang senang berkawan dengan kita. =)

Seterusnya, bila ada orang berjaya. Ada sajaa orang yang dengki. Kenapa? Boleh buat pepatah nih. Di mana ada kejayaan, di situ ada dengki. Kekeke. Bila orang lain berjaya, sepatutnya kita kena tumpang gembira, bukannya kita mengumpat kat belakang cakap itu ini. Beza tak kita dengan orang? :o


Last sekali, apa bezanya kita dengan orang? Bila orang lain pandai, expert benda itu ini. Apa tindakan kita?

Si Nyet-nyet : Aku berjaya dapat 8A dalam PMR .:D

Si Nyit-nyit : Aku tak berjaya, tapi tak mengapa, aku akan terus berusaha untuk mencapai kejayaan suatu hari nanti dan pasti lebih baik daripada kau. :D

Si Nyot-nyot : Aku tak berjaya. Aku tak pandai nak buat camana lagi, dah tak pandai, tak pandai laaa. =/

Nampak takk? Kita berada di tahap mana? Sepatutnya kalau orang lain lebih sikit, kita kena ada semangat dan azam untuk jadi lebih daripada orang tu. Itulah namanya orang yang suka mencari ilmu. Wahh, tak teringin ka nak jadi orang yang bersungguh-sungguh ni? Of course laaa nakkan. Hana pun berbeza dengan orang lain. Tapi, tak mustahil untuk kita ubah sekarang. Nilaa maksud Hana, kita boleh tiru orang yang lebih baik daripada kita. Takkan kalau kita lembab selama-lamanya nak jadi lembab?

#Tepuk kepala tanya mulut. Hana pun akan cuba berubah. Kekeke. :)

7 comment:

zayyan alwan edogawa said...

saya sokong anda ^^

Hana said...

Kekeke. (Y)

Wak Gelas™ said...

wak pon kadang2 rasa lembab jugakkk.. ahHHks

Hana said...

Wak : LOL. Semua orang pernah lembab. :D

محمد رازيق said...

disebabkan kita tidak sempurrna, maka kita perlu beringat juga saling mengingati sesama manusia.

Amanina said...

semua orang mesti ada perubahan dalam hidup. yes i got the message in your entry hana :)

Hana said...

Kak Amanina : Yeaa (Y)