Saya tak rajin untuk menuntut ilmu seperti Saidatina Aisyah, saya tak selembut Saidatina Khadijah, saya tak setaat Saidatina Fatimah . Tapi tak mustahil untuk saya dan ' anda ' cuba untuk jadi seperti mereka. InsyaAllah.| Jangan sesekali kita lupakan Al-Quran, takut nanti Al-Quran lupakan kita, siapa nak tolong kita di akhirat kelak? | Doakan mereka yang sedang berjuang mati-matian di Palestin sanaa, insyaAllah sama-sama kita berdoa. | A true dreamer is the one who will never stop dreaming and works very hard to make their dream comes true...
Wednesday, 26 December 2012

Make up?

Hyep assalamualaikum !

I have a wish. *abrakadabraaa* Ting ting ting. *intro sekejap kekeke*

Uolls tahu apa itu make up? Make up secara terperincinya kalau di'translate' kan menggunakan Kamus Cap Ayam ialah buat atas. Yelaa make tu kan buat dan up tu pulak atas. Kekeke. Tolong abaikan kamus ni, sungguh sesat ajarannya. LOL. Make up ni ada banyak jenis. First, make up yang girls selalu pakai tu : ' You kena pakai eye shadow yew, bagi nampak cantik sikit mata you, kena pakai mascara so that bulu mata you panjang melentik gituu awwr, you kena pakai lipstick so that mulut you jadi seksi dan menawan awwr. Ok, cukup. Haa, itu make up yang jugak digelar sebagai alat solek. Paham takk? Haa, maksud make up yang lain pulak macam 'Make up your mind' gituu. Haa yang ni bukan dia suh uolls letak gincu kat kepala yee, ini dah maksud lain dah ni. Hee~


Oke, cukup dengan maksudnyaa. Kali ni Hana nak bincang pasal MAKE UP yang orang Melayu panggil ALAT SOLEK. Hana terfikir nak buat entry ni sebab haritu abang Hana tanya :

'Adik, kenapa tak pakai make up?'

Jeng-jeng-jeng. Hana tak suka pakai make up. Kenapaaaa? Entahlaa sebab menyemak jaa muka I yang natural gitu ahaks. Oke, terlebih sudah guaa. Make up ni memang buatkan muka kita berseri-seri, cantik gituu tapi jangan ingat yang make up ni takdek kesan sampingan tauu. Make up ni ada chemical yang err Im not sure. Mungkin ada orang yang boleh pakai, takdak masalah dengan kulitnya, tapi ada jugak yang tak boleh pakai sebab kalau pakai akan rasa gatal-gatal lepas tu naik pimple awwr. Macam muka Hana, bila Hana pakai make up, jadi gatal-gatal sebab tu Hana tak pakai pun kalau keluar pergi mana-mana.


Ada satu kisah yang buatkan Hana serik nak pakai make up. Al kisahnya terjadi waktu Hana ada lawatan ke Pulau Langkawi when I was twelve. Time tu nak keluar pergi Makam Mahsuri kot, room mate Hana semua jenis yang lawa-lawa and memang pakai make uplaa. Jadi waktu tengah bersiap tu, Hana nampaklaa diorang touch up muka dengan make up. Cun gilaa, jealous pun ada. So I decided to do the same thing. >_< Well, perempuan ni kalau dah ter'jealous' nak kata apa lagii? 

Hana pun buhlaa make up kat muka. Dahlaa memang Hana tak pernah make up pun, tetiba jaa buat pandai nak make up. Lepas dah make up tu, Hana tengok kat cermin, 'Emm nampak macam elok jaa' dengan blurrnya Hana taktau elok ke tak sebenarnya. Hana pun tanyalaa kawan Hana ' Elok tak ?? *senyum kambing* ' Waktu tu dah lambat, jadi diaa pun tengah kelam kabut dan cakap ' Haaa err dah elokk ' Hana pun senyum kambing lagii HEHEHE dengan bahagianya keluar bilik nak pergi berkumpul dengan kengkawan lain.

Dah sampai kat kengkawan lain, Hana pun beratur. Lepas tu time tu Hana duk depan sekali, al maklumlah titew ni pendek. Tiba-tiba cikgu tengok Hana lepas tu buat muka terkejut. Hana pun buat muka terkejut jugaklaa LOL. Lepas tu semua orang gelak sebab cikgu kata kat Hana. ' Ambooooi make up~ ' Wargh semua orang gelak tau tak. Hana pun pelik, kenapa??? Ada yang terlebihka? Lepas tu pergilaa toilet, rupa-rupanyaa macam badut jaa Hana make up. Dasar tak reti pakai make up buat pandaii, amekaw Hanaaa. :P


Sejak kejadian itu, iolls memang serik ahh nak pakai make up. Takmau dahh. Huhuhu. Kalau Hana ada pakai pun mungkin mak Hana yang paksa tapi itu dululaaa sekarang NO. Tapi nanti kahwin kena pakai make up jugakkan.. LOL. Ada jenis muka orang yang cantik pakai make up. Hana suka tengok orang pakai make up, berseri jaa muka. Teringin tu ada tapi sebabkan dah serik jadi taknak. Huhu. Bila tengok barang make up tambah-tambah yang jenama MAC tu, mulaalaa menggedik awwr cantiknyaa tapi menggedik dalam hati jaa. Tak mungkin ku ulangi sejarah itu. Kekeke.

#Eh, bini-bini Hana pun tak pakai make up. =D

9 comment:

Hnahdy said...

hehe xpernah make up tba2 makeup jadi tumpuan perhatian plak kan..

Hana said...

HAHA. Betul tu kak Hana. =D

Amanina said...

akak pun tak suka gak make up. uhhhh. rasa macam ada menda melekit lekit kat muka. kalau bedak dengan lipbalm ok la. hahaha. kelakar la, takleh bayang hana macam mana masa tu :PP hahahahaha. gurau gurau

Hana said...

Kak Amanina : LOL. Sokong2x. Lipbalm ngan bedak takpa lagii. Kekeke.

littledolphin said...

saya pun tak pakai make up.sbb malas! hahahaha.

tapi masa kat dunia pekerjaan nanti terpaksa jugak la pakai,sbb nak kena nampak presentable and professional.

tapi kalau ikutkan hati,malas sebenarnya. T_T

Hana said...

Little Dolphin : Ha ah, yelaa sebab pekerja kan kena nampak berseri-seri gituu. =x

Balqis Azhar said...

haha,serikan muka dengan wudhu :))


Mesti cun!

Hana said...

Betul tu kak Balqis ! =D

johan sukipli said...

tampak sperti ape nak kau makeup, pasti tampak cantik...





tengoklah halaman awak hostingbintanglima.org