Saya tak rajin untuk menuntut ilmu seperti Saidatina Aisyah, saya tak selembut Saidatina Khadijah, saya tak setaat Saidatina Fatimah . Tapi tak mustahil untuk saya dan ' anda ' cuba untuk jadi seperti mereka. InsyaAllah.| Jangan sesekali kita lupakan Al-Quran, takut nanti Al-Quran lupakan kita, siapa nak tolong kita di akhirat kelak? | Doakan mereka yang sedang berjuang mati-matian di Palestin sanaa, insyaAllah sama-sama kita berdoa. | A true dreamer is the one who will never stop dreaming and works very hard to make their dream comes true...
Sunday, 9 December 2012

Cara biri-biri hilangkan stress.

Hyep assalamualaikum !

Kau janjikan bahagia, namun kauhantui dengan gurauan berbisa..-FL-

Sorry ehh lama tak update. Idea tu dah ada cuma 'kerajinan' menghilang. Haa, uolls perasan tak blog archive Hana tinggal sikit. Hana dah delete kisah-kisah lama Hana. LOL, abaikan. Haa lagi satu, Hana siap letak lagu lagi dalam blog takut uolls boring baca entry pemalas Hana nih. Weee~

Cuba tengok tajuk entry Hana. Stylee tak? Kekeke. Ok, cara biri-biri hilangkan stress ni merujuk kepada macam mana Hana menghilangkan stress. Kalau korang memang nak tahu macam mana iolls hilangkan stress, jom baca=)

'Tips ini mengandungi unsur merepeks banyak.'


Paling kerap sekali benda yang Hana selalu buat kalau stress, Hana akan makan banyak-banyak. Haaa, ini memang dah menjadi kebiasaan buat uolls kan especially girls. Asal stress ja makan. Asal makan ja stress. Okay. Hana syorkan korang makan benda yang 'sedap'. Sebab makanan yang sedap ni mengikut kajian Hana Shuhada Bt. Sarizat pelajar High School Bukit Mertajam yang baru lepas PMR dan masih menunggu keputusan PMR tersebut. Ok, cukup. Mengikut kajian iolls, kalau korang makan makanan sedap, korang akan rasa puas sangat dan dapat hilangkan segala masalah yang membuatkan fikiran korang seperti 'monyet'.  Jap, jangan makan sekali suap ja, makan banyak-banyak sampai rasa puas baru berhenti.Wee~ Sebelum tu, Hana nak ingatkan, jangan salahkan Hana kalau berat badan uolls naik yaa. Jangan saman Hana, Hana cuma bagitau ja apa yang Hana selalu buat. :P


Selain itu, bila Hana ada masalah yang membuatkan Hana stress, erm, ada ka masalah yang tak buatkan korang stress? LOL, abaikan. Hana akan masuk bilik->kunci pintu bilik->naik atas katil->amik fon->pasang lagu sedih->menangis. ^_^ Menangis laa sampai Hana rasa puas. Tapi ingat, kalau uolls nak ikut tips Hana nih, jangan menangis macam orang gila sambil mempersoalkan ujian Allah. No no no. Hana nangis sebab Hana dengar lagu tuu sedih bukan sebab ujian yang Hana terima. Lagipun, kalau kita diberikan ujian tu tandanya Allah sayang kita, jadi buat apa nak menangis, we should be happy for that ! :3

Seterusnya, Hana akan tengok cermin. Cakap sorang-sorang. Cakap jelaa apa pun yang korang rasa nak cakap. LOL. Tapi jangan sampai korang perasan yang korang cantik sedunia. Kekeke. Tapi, yang paling baik sekali cara untuk korang buat bile tengok cermin ialah berdoa.

'Ya Allah, jadikanlah aku seorang yang mempunyai akhlak yang mulia sama seperti wajahku yang cukup baik yang telah engkau kurniakan.'

Yakinlah pada diri kita. Monyet pun suka muka dia, kita ni macam mana? Kekeke.


 Last sekali, haaa ni yang harus Hana tekankan. Baca Al-Quran, dengar zikir, berzikir and etc. Cara-cara nilah yang paling terbaik sebenarnyaa berbanding cara-cara yang Hana listkan kat atas tadi. Ingat Allah sentiasa, insyaAllah hati kita akan sentiasa tenang. Doalaa apa pun, jangan berhenti doa, sesungguhnya Allah itu Maha Pemurah, Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. :3

#Apa-apapun, jangan stress sangat. Hidup kita bukan untuk STRESS. Hana pun akan didik diri Hana pegang kata-kata ini. =D

3 comment:

Amanina said...

woot woot. setia ku korbankan tu, hehe.
same with me! suka jugak makan banyak bila stress. biasanya waktu exam laa. haha. satu lagi suka tidur. kalau stress je tidur. haha. btw nice entry Hana :)

cherryzeyra said...

Nice entry doh . hehe . do visit me back http://cherry-zeyra.blogspot.com/2012/12/dup-dap-dup-dap.html

Hana said...

Kak Amanina : Hehe, thank you kak >_<

CherryZeyra : Thank you,hehe I'll visit you. ;)